Logo Anja Gijsberts

Wat is functionele geneeskunde

Functionele geneeskunde is een behandelmethode die de onderliggende oorzaken van (chronische) ziekten onderzoekt en aanpakt. De arts kijkt hierbij naar de werking van het gehele systeem. Arts en cliënt werken samen om tot een op maat gemaakt behandelplan te komen.

De uitgangspunten van functionele geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Het is een vorm van natuurgeneeskunde op wetenschappelijke basis. Het gaat om een behandelvorm die met behulp van hoge doses vitamines en natuurlijke voedingsstoffen de weerstand verhoogt en klachten vermindert of verhelpt.

Voor meer informatie over orthomoleculaire geneeskunde verwijs ik u naar de site van de MBOG.

Wat kan de arts voor u betekenen

Een arts functionele geneeskunde of orthomoleculair arts kan via gesprekken, lichamelijk onderzoek, dossieronderzoek en eventueel aanvullend bloed-, ontlasting-, speeksel-, of urineonderzoek analyseren welke factoren bijdragen aan uw klachten. Op basis hiervan geeft de arts een advies met betrekking tot voeding, voedingssupplementen, leefstijl en medicatie waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheden die de cliënt heeft.

Voor wie kan functionele geneeskunde zinvol zijn

Functionele geneeskunde kan zinvol zijn bij chronische of steeds terugkerende aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn: allergie, darmklachten, huidklachten, gewrichtsklachten, hormonale stoornissen, migraine, moeheid, premenstrueel syndroom, terugkerende ontstekingen, stemmingsproblemen en stressklachten.

Als u twijfelt of u baat zou kunnen hebben bij een behandeling, kunt u altijd bellen voor overleg.